El Aletleri Hakkında
EL ALETLERİ HAKKINDA
El aletleri ve taşınabilir elektrikli el aletleri çalışanların işini kolayca yapmasına yardım eder, yorgunluğu azaltır. Bunlar olmasaydı bazı işleri yapmak ya çok güç ya da olanaksız olurdu. Ancak her el aleti sınırlı ve belirli işlerde kullanılmak üzere yapılmıştır. Herhangi bir el aletinin başka bir amaçla kullanılması çalışanların ciddi olarak yaralanmasına veya üzerinde çalışılan malzemenin zarara uğramasına yol açar. İyi iş güvenliği uygulamaları ile bu tehlikeleri kontrol etmek ve çalışanlar için oluşturabileceği riski minimize etmek olasıdır.
Ofisler dahil hemen hemen tüm işyerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan ve birçok hafif ya da göz ve görme kaybı; fırlayan küçük parçalardan derin yaralanmalar; hatta parmak, tendon, atardamar kesilmeleri gibi ciddi kazalara neden olabilen, çalışanları (eğer yara mikrop kaparsa) uzun süre işlerinden alıkoyabilen el aletleri ve elektrikli ele aletleri güvenliği bu yazıda "çalışma ortamı” okurları için irdelenecektir.
Alet güvenliği doğru olan el aleti veya elektrikli el aletini seçmekle başlar.
Kişinin veya işyerinin satın alma gücünün el verdiği en iyi alet (isim yapmış uzman firmalardan) seçilip alınmalıdır. Ucuz, sağlam yapılmamış aletlerle iş yapılırken kırılabilir, harap olabilir ve bununla çalışanı ve beraberindeki iş arkadaşını yaralayabilir. Bu nedenle; güvenlik düğmeleri, ağız koruyucuları, el koruyucuları, çift yalıtkanlık gibi güvenlik özelliklerine bakılmalıdır.
İyi yapılmış bir alet güzel görünümlü olmalı ve çalışan eline aldığında sağlam olduğunu hissetmelidir. Ergonomik olarak dizayn edilmiş bıçaklar, tornavidalar, penseler, kargaburunlar, makaslar ve elektrikli aletler seçilmelidir. Bunlar çalışanın bileğini eğmeden, bükmeden veya parmaklarına veya avuç içine basınç uygulamadan kullanabilecek şekilde, kısacası işçinin eline uygun yapılmış olmalıdır.
Kazaların nedenleri:
Aletlerle ilgili genel olarak en çok karşılaşılan iş kazaları söyle sıralanabilir:
·İş için yanlış aleti kullanma
·Kötü durumda olan aletleri kullanma
·Aletlerin kullanılması sırasında gerekli dikkatin gösterilmemesi
·Aletlerin taşınması ve depolanması sırasında yanlış yol seçme
·İşçinin uygun kullanılması konusunda gerekli eğitimi almadan aleti kullanması
·İşçinin aleti kullanması konusunda yetkilendirilmeden, izin verilmeden kullanması
·Keskin ağzı veya sivri ucu koruyucu içine alınmadan aletlerin taşınması ve depolanması
·Aleti kullanırken doğru kişisel koruyucu donanımı işçinin kullanmaması
Sağlık sorunlarının nedenleri;
Aletlerle ilgili genel olarak en çok karşılaşılan sağlık sorunları şu şekilde özetlenebilir:
·İşçinin eline uygun şekilde oturmayan aletlerin kullanılması
·Kullanırken aşırı güç kullanılması veya aşırı uzanma gereksinimin doğması
·Aletin kullanılması sırasında tekrarlayan hareketler yapılmasına gereksinim duyulması
·Aletler kullanılırken titreşime – vibrasyona neden olması
·Alet kullanılırken önemli düzeyde gürültüye neden olması
·Alet kullanılırken fırlayan partiküller, tozlar veya kimyasal buharlar açığa çıkarması vb.
Tehlikeleri ve riskleri var diye günümüzde el aletlerini kullanmaktan vazgeçmek olası mı? Ancak kazalardan ve bu aletlerin oluşturabileceği sağlık sorunlarından; iş için doğru alet seçilerek, aletle birlikte verilen talimata belirtildiği şekilde aleti kullanarak, kullanılan el aletinin operatörü için hazırlanmış el kitabını okuyarak, hasar görmüş aleti onararak veya değiştirerek, aleti kullanacak olanlara gerekli eğitimi vererek ve gerekli olan kişisel koruyucu donanımı kullanarak veya kullandırarak, kaçınılabilir. Ayrıca;
·Aletlere bakım onarım yapılırken (üretici tarafından verilen) talimat okunmalı ve bu talimatta belirtilen kurallara uyulmalı.
·Aletler sadece dizayn edildiği iş için kullanılmalı.
·İş işçi doğru ölçüde olan alet kullanılmalı.
·Aletler temiz ve keskin bulundurulmalı. Aletin keskinliği parmaklarla değil bir odun parçası üzerinde test edilmeli.
·Kullanmaya başlamadan önce hasar olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli.
·Aletler kullanıldıktan sonra temizlenmeli.
·Bir nesne üzerinde elektrikli el aletini kullanılırken, nesne mengene ile uygun şekilde kıstırılmalı.
·Eğer kıstırılamayacak kadar büyükse , bu nesne birine uygun bir şekilde, sıkıca tutturulmalı.
·El aletleri ve elektrikli el aletlerini kullananlar yüzük, bilezik gibi takılar kullanmamalı.
·Kravat, boyun bağı, uzun kollu giysi, uzun eldivenler, üzerine iyi oturmayan iş elbiseleri giyilmemeli.
·Eller, saçlar, ve giysiler kesilen kenarlardan veya hareketli parçalardan uzak tutulmalı ve korunmalı.
·Anahtarlı elektrikli el aletlerinin üzerinde anahtarları bırakılmamalı.
·Eğer bir merdiven üzerinde çalışılıyorsa, küçük el aletleri kemere takılan el aletleri çantasına veya kemere takılmalı.
·Ağır elektrikli el aleti sapına ip bağlanmış uygun bir kova ve kutu içine konulmalı, oradan yukarıda çalışılan yere çekilmeli.
·Keskin veya sivri uçlar veya keskin ağızlar aşağıya doğru ve bunu taşıyandan uzağa doğru bakacak şekilde taşınmalı.
·Aletler kuru bir yerde depolanmalı ve bakımlı bulundurulmalı.
·Küçük el aletleri yerleri önceden belirlenmiş uygun bir askı tablosu üzerine, düzenli olarak asılmalı veya uygun el aleti taşıma çantası veya el aleti çekmecesine konulmalı.
·Elektrikli testereler, matkaplar veya herhangi bir kıymık veya partikül çıkartan aletler kullanılırken koruyucu gözlük kullanılmalı.
·El aleti kullanılırken eğer 80 dB(A)’dan fazla gürültü oluşuyor ise kulak koruyucu kullanılmalı.
·Ayakları korumak için iş güvenliği ayakkabısı giyilmeli.
·Çift izolasyonlu – yalıtımlı elektrikli el aletleri kullanılmalı.
·El aleti kordonundan tutularak – çekilerek taşınmamalı.
·Yıpranmış elektrik kordonları değiştirilmeli.
Elektrikli el aletlerinin dikkatli kullanılması
- İş parçasını sabitlemek için germe tertibatı veya bir mengene kullanılmalıdır. Eğer iş parçasını işçi eli ile tutar veya bedeni ile bastırırsa, aleti güvenli olarak kullanamaz.
- Alet fazla zorlanmamalıdır. Yapılan işe e uygun aleti kullanılmalıdır. Yapılan İşe uygun aletle belirtilen performans alanında daha iyi ve daha güvenli çalışılabilir
- Açma / kapama şalteri arızalı olan alet kullanılmamalıdır. Açılıp kapanmayan bir alet tehlikelidir ve hemen onarılması gerekir.
- Alette ayarlama yapmadan, aksesuar değiştirmeden veya aleti kaldırmadan önce fişi prizden çekilmelidir. Alınabilecek bu güvenliğin önlemi aletin kullanıcının kontrolü dışında veya yanlışlıkla çalışmasını önler.
- Aleti stajerlerin ve kullanımını bilmeyen kişilerin ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmelidir. Aletler deneyimsiz kişiler tarafından kullanıldığı takdirde tehlikeli olabilirler.
- Sahip olunan el aletlerine iyi bakılmalıdır. Uçları keskin ve temiz tutulmalıdır. Keskin uçlu ve bakımlı aletler daha rahat kullanılır ve daha iyi kontrol edilir.
- Aletin hareketli parçalarının kusursuz biçimde işlev görüp görmediklerini, sıkışıp sıkışmadıklarını ve aletin işlevini yerine getirmesini engelleyen kırık veya hasarlı parça olup olmadığını kontrol edilmelidir. Aleti
- kullanmadan önce hasarlı parçaları yetkili bir serviste onartılmalı veya değiştirilmelidir. İş kazalarının çoğu aletlerin bakımsız olmasından kaynaklanır.
- Alette bir değişiklik yapılmamalı veya alet (o aletle birlikte verilen el kitaplarının ) "usulüne uygun kullanım” bölümünde belirtilen amaçların dışında kullanılmamalıdır. Alette yapılacak her türlü değişiklik usulüne aykırı
- kullanım anlamına gelir ve ciddi yaralanmalara neden olabilir
-
Sadece üreticinin önerdiği aksesuarı kullanılmalıdır. Başka aletler için geliştirilmiş olan aksesuarların kullanılması yaralanmalara neden olabilir.
Servis
*Aletler sadece kalifiye ve uzman kişilere onartılmalıdır. Uzman olmayan kişiler tarafından yürütülecek onarım ve bakım işleri kazalara neden olabilir.
*Onarım ve bakım işlemlerinde sadece orijinal aksesuar kullanılmalıdır. Aletle birlikte verilen el kitaplarının ve güvenlik talimatının bakım bölümündeki hükümlere uyulmalıdır. İşyerindekialetler için öngörülen
aksesuarların kullanılmaması veya
"Bakım” bölümündeki hükümlere uyulmaması halinde elektrik çarpması veya yaralanmalar ortaya çıkabilir..
*Çalışma sırasında şebeke bağlantı kablosu hasar görecek veya kesilecek olursa, kabloya dokunulmamalı ve hemen fişi prizden çekilmelidir. Aletler hiçbir zaman hasarlı bağlantı kablosu ile kullanılmamalıdır.
*Testere bıçağı bloke olacak olursa hemen elektrikli el aletini kapatılmalın ve şebeke bağlantı kablosunu prizden tutularak çekilmelidir. Ancak bunları yaptıktan sonra kamalanmış (takozlanmış) iş parçası yerinden alınmalıdır.
*Sadece keskin ve kusursuz testere bıçağı kullanılmalıdır. Çizilmiş, çatlamış, bükülmüş veya körelmiş testere bıçakları hemen değiştirilmelidir.